Ulden er fra naturens hånd lanolin holdig. Lanolinen er dels omkring de enkelte hårstrå og dels bundet til det protein som uldfiberen består af. Lanolinen kan vaskes ud eller det kan forbruges ved forsæbningsprocessen, der starter når lanolinen kommer i kontakt med hudens salte, fugt eller urin.
Forsæbningsprocessen er en kemisk reaktion der gør at uldtøjet populært sagt bliver vasket mens man har det på, og tørret imens det luftes om natten.
Det betyder at man kan gå i en uldundertrøjer ca 3 måneder eller meget længere alt efter hvilken alder du har og om du arbejder hårdt eller har stillesiddende arbejde. I de unge år er hormonspejlet højt og kropslugten stærkere, en når man bliver ældre. Hæng uldtøjet over en stol om natten så det kan blive luftet igennem, så er det klar til næste dag.
Vask:
Når undertrøjen begynder at lugte af sved skal den vaskes. Kom en til to tsk. Uldshampoo , mild hårshampo eller andet uldvaskemiddel uden enzymer, i en håndvask med håndvarmt vand og kør uldtøjet rundt i nogle minutter. Skyl i håndvarmt vand evt med en lille sjat eddike. Tryk vandet ud og klem det tørt i et håndklæde. Læg til tørre, gerne et lunt sted.
Lanolinbehandling.
Når uldtøjet begynder at lugte af sved, selv efter du har vasket det kort forinden, trænger det til at blive lanolinbehandlet. Lanolinen er brugt op og skal tilføjes uldtøjet igen.
Det nemmeste er at vaske undertrøjen og derefter lægge den våde trøje i et lanolinbad i 10 min.
Til et lanolinbad i en håndvask bruges 1/2 dl Lanolin Emulsion. Vandet skal være så varmt at man lige akurat kan holde hænderne i det.
Til blebukser bruges det dobbelte, og hvis blebukserne har været snavset af afføring kan man varme vandet op til 90 grader, så bliver de samtidig desinficerede. Ulden kan sagtens klare det varme vand, bare man kun forsigtigt rører dem rundt i vandet. Jo længere de er i vandet jo mere lanolin bliver siddende i ulden. Hvis de ligger til vandet er koldt vil der også være meget lanolin uden på uldfibrene og bukserne vil føles meget fedtede. Hvilket ikke er specielt hensigtsmæssig. Meningen er ikke at lanolinen skal danne en barriere. Meningen er at ulden skal opsuge urinen og så forsæbe i forbindelse med lanolinen. Den efterfølgende tørring efterlader så ulden ren og fin og klar til brug igen. Lanolingarn kan købes her.
Efterfølgende trykkes lanolin vandet ud og ulden trykkes tør i et håndklæde, og lægges til tørre, evt på et lunt badeværelsesgulv.
Du har nu dejlige bløde hænder og resten af vandet kan bruges til et fodbad 🙂
Der er store forskelle på hvor tit man behøver at vaske og lanolinbehandle. Arbejder du uden stress i frisk luft og ikke er typen der sveder voldsomt, bliver dit uldtøj måske slidt op før du behøver at vaske det. Modsat hvis du arbejder under pres og er stor svedende vil lanolinen blive hurtigere brugt.
Fin guide til vask og desinficering af uldtøjet – tak. Jeg har dog et spørgsmål om uld/silke-blandinger – kan silken også tåle de høje grader hvis det skal desinficeres pga afføring? Eller hvordan skal jeg bære mig ad med det? Og når du skriver at lanolinvandet trykkes ud af uldtøjet, betyder det så at det ikke skal skylles men blot trykkes frit for overskydende vand og sæbe?
På forhånd tak.
– Karen
Hej Karen
Ja du kan bruge samme metode til uld/silkelandinger. Hvis det ikke er superwashbehandlet…Jeg vi så sige at fordi der kommer lidt afføring på tøjet behøver man ikke absolut at desinficerer det. Når tøj bliver vasket almindeligt og tørrer det, så er det rent. Bakterier har dårlige betingelser i tørt rent tøj. Det er mest uldblebukser, der bliver brugt meget og gang på gang bliver beskidte med afføring og hvis barnet har været sygt.Uld og silkeblanding kan godt tåle de høje temperature, blot man husker at røre forsigtigt rundt og ikke vride eller på anden måde manipulerer bukserne. Kun forsigtigt tryk det tørt i et håndklæde.
Lanolinvandet trykkes ud og du skal ikke skylle det efterfølgende. 🙂
Med venlig hilsen
Anne Bak